Oct 30, 2010

..saje2..

cite nie sye jmpe kat fb smlm..mcm sweet jew..so sje nk share

~~ silelah layan~~..^_^..


....KELAKARNYA SUAMI AKU NIH....


Bila aku teringat balik cerita nih..aku mesti tergelak sorang-sorang…

Alkisahnya…aku nih ditakdirkanlah kawin dengan sorang mamat nih..ntah dari mana la datangnya…mak aku yang suruh..dia kata budak nih baik la alim la pandai la..lepas tu terus kami kawin.

Masa first time kawin tu, memang kucar kacir gak arr rumah tangga kami..dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati…

Eiiiii…geramnya aku!!!

Mana taknya,aku basuh baju dia sekali la ngan baju aku..then lepas basuh..nak jadi cerita..ada lah plak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku….haihhh..memang sakit hati…baju baru kot…mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia..kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna..dengan slumber dia kata..

”Lah..awat tak tanya…”

Eiii..geramnya aku!!!

Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pi shopping.Ok,fine..aku ikut jer la…weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pi shopping..sampai aku kalih kalih belakang..HILANG!!..

Aku cari gak dekat dekat area situ kot kot ada tapi memang hampeh…Aku try call, tak angkat..call lagi pon tak angkat..huhh..tension betul!! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta jer..seminit,..lepas tu dua minit,… lepas tu….SEJAM KOT!! Huhh..memang sakit hati betul!! Then bila dia mai dekat kereta, aku tanya, pegi mana? kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab..

“Lah..gi shopping la sayang…owh..ada call ekk?? Alah..lupa nak bagi tau…terlupa bawa hanset..hehe..”

Eiiii..geramnya aku!!!!

Seminggu lepas tuh..dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili api.. ok..fine…aku masak jer…Tapi memang la aku nih tak la pandai masak sangat…tapi bolehlah klu setakat nak makan kan..aku hidang bagi dia makan…Masa first time dia suap kat mulut tuh…Aku bajet dia nak kata apa-apa..Tapi dia diam..Memang tak kata apa-apa pon sampai dia habis makan..Habis makan pon tak kata apa..

Aku pon confius…dia ni no respond..sedap ka tak?? Hmm..klu ikut aku la..orang yang masak ni la kan…aku rasa ok jah lah..tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa..huhhh…..

Esok plak, time aku on the way nak balik dari tempat keje, kereta aku plak wat hal..tak boleh start..panik gak arr aku time tuh..malam dah nih..nak masuk Isyak dah…haihh..time aku balik keje lewat2 lah keta nak wat hal..then, aku call dia…

Yang aku tak boleh tahan tu..dia dengan slumber kata..

“Lah awat la call saya…call la mekanik…ingat call saya keta awak bleh jalan??….”

Eiii…geramnya aku!!!

Tapi…dia mai jugak lepas tuh…ada lah dia check apa ntah kt depan bonet tuh…dan lepas start…terus boleh…hmmm..dalam hati…aku kata,

“bleh la jugak mamat nih nak diharap…mekanik kecil-kecilan, janji free”…

Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pi outstation kat overseas. Dia kata pi kejap jah…2 MINGGU!!..hmm..aku memang no komen lah…dia nak pi buat keja dia…takkan nak kata tak boleh kot…keja arkitek…biasalah…busy la kot…

Tapi..memang agak sakit hati jugak lah..bleh dia lesap macam tu jah..lepas2 naik flight....kot2 la nak call bagitau dah sampai ka..ada kat mana ka…tapi memang hampeh!!..langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ka..tapi memang tak dak…kosong inbox!!

Eiii…geramnya aku!!!

Pagi tuh..aku basuh baju…ok..sekarang aku dah taw dah baju mana yang turun warna…aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh..sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tuh…jeng3..huishh..siap dengan surat lagi..

Suratnya berbunyi begini:

Kehadapan isteriku (cewahhh..),

Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa…jangan marah-marah ek..hehe..Saya bukannya apa…saja tulih surat nih..bosan…tak tau nak buat apa…hihi

Pertama sekali…saya nak bagi tau lah..mungkin awak tak kenal saya..tapi saya kenal jer awak…sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha..eh..awak tak ingat ka anak Pak Mail kawan ayah awak yang mai beraya kat umah awak time tuh??!! …Masa tuh..saya nampak awak dok main masak-masak kat belakang umah…hahaha…memang sangat lucu…saya nampak awak macam 'anak patung'..comel sangat…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Keduanya, sori la pasal hal shopping tuh..memang saja jer saya tak mau bawa hanset time tuh…hihi..takot terkantoi…yer la…saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh…memang tension..susah btul nak cari..memang patut la mahal dan memang patot la awak bengang satu hari…hihi…

Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak…hmm…mesti awak bengang kan sebab saya no respond…huhu…sebab SEDAPPPP SAAANGAT sampai saya jadi tak terkata…Eh,saya makan dalam masa 5 minit ja kot..ikut jam dinding kat umah kita…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Keempatnya…time keta awak rosak…hmm..awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pi kat awak??!! Lepas2 tuh..jenuh saya nak pujuk diorang balik…Tau tak saya langgar smua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak??

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Tapi lepas saya tahu saya kena pi outstation kt overseas..saya lagi seronok…happy glerr..sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja jer tak call awak…hihi…tapi saya ok jah…saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…

“Wow,look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!! “

Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)

Last but not least…awak..awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…

P/S: Try tengok sama x dengan baju awak yang rosak ari tu “bungkusan” nih…hihi

Love,

Suamimu

Oct 28, 2010

..::pENiiNGGg??!!??!::...X jAdi spRti sAye...


ARRGGHHHHHH…...........................
Penatnye stdy ari nie…
Nape perlu bljr bhsa asing nie???
Fuh..mcm nk ptus fius dh rse..
Pning tol pale jadinye..
Mcm msk air pon ade gak nie..
(sprti ku b’nafas dlm air…)
Tlg2..sye dh lemas..
Hahaaa..

Xdaye nk stdy bahasa2 asing nie…

BOSAAAANNNNNNN…

***********************************************************

Td dh pulon stdy tp last2 jwb quiz kat tnet…
Byk gak slhnye..

Apekah dosaku???
Nape rse cam bengap sket mlm nie..(mlm nie je ke??)
Huahaha…kutok diri sndri plak..
Ish3..ape la nk jd ngan bdk nie…

Xpela…Stdy lgi ye ciQ Ainie…
Usaha tngga kjayaan…
Tp skrng org xgne tgga dh kan??
Kte nek lif jew…
So xyah la stdy dh..
Ye dok??
Wakaka…
Sudah2..(ape la yg ak merepek byk2 nie…)

Astagfirullah...

okey, Abaikan repekan sye di atas…
Sye nk smbg stdy nie..

DOAKAN SAYE B’JAYE YEW..
EXAM DUNIA + AKHIRAT
.......^_^.........

Chow..
Salam….…
Tata, titi,,tutu….

..::RENUNGAN::...


"JANGANLAH SALAH SEORANG ANTARA KAMU MENGHARAPKAN KEMATIAN, JIKA DIA ORG YG B'BUAT BAIK MAKA MUNGKIN SAHAJA KEBAIKANNYA AKAN BERTAMBAH DAN JIKA DIA ORG YG B'BUAT BURUK, MUNGKIN SAHAJA DIA AKAN MEMOHON KEAMPUNAN."

(HADIS RIWAYAT AL-BUKHARI)

SEKADAR UTK RENUNGAN B'SAME...^_^...

P/S: SLMT STDY KPD SUME YG NK EXAM..DLM KITE STDY JGN LUPE KPD PENCIPTA KITA YG ESA..^_^..

Oct 27, 2010

..TENANGKAN HATIKU..^_^..



Pg rabu yg indah...
ingin ak coretkn sstu sblm m'ikuti rutin harianku..
seb seorg pljr yg bkl m'hdapi pekse..

skrg pkol 7.20 pagi....
sdg b'siap utk ke kls...
romate2ku msh lg tdo...zzzZZz...
kte mrka,"kls kteorg org gne utk exam, xtau la ad kls ke x arinie"
So sebaik m'habiskn kata2 itu, mrka mmutuskan utk menyambung tdo mrka..
biarkan mreka..
smga anda b'dua lena dlm mimpi nan indah wahai romate2ku...

bkn ini yg ingin ak ceritakan sbnrnye...
ak ingin meluahkan rase hatiku pd pgi ini..
pg yg sungguh hening, tenang, nyaman dan damai...
tetapi mengapakah hatiku tdk sedamai pg ini....
entahlah...
timbul p'soalan yg sukar utk ak sndri m'cari jwpnnya...

prsaan yg terasa m'cengkam jiwa...
ak sndri x mengerti akan maksudnya..
ia sprti trasa di awang awangan..
m'cri sstu utk b'paut..
bagai layang2 yg t'putus talinya...
xtau mne arah tujuan...
sdg t'cari2 sstu yg hilang...

mgkn ak memerlukan sstu...
utk kmbali ke pngkal jln...
m'cari jln pulang..
prlu lbh mendekatkn diri..
dgn Pencipta yg Esa...

smoga apa yg ingin ku cari
utk menemui redha ilahi..
akan aku temui...

smoga engkau m'beri ak kekuatan
Ya Allah...
Ameen...




Oct 25, 2010

.::JIKA INGIN DIMINATI, ANDA PERLU UTK MEMINATI::.

TJUK KITA KALI NIE..
??

.::JIKA INGIN DIMINATI, ANDA PERLU UTK MEMINATI::.

HAHA.. sbnrnye sye ske tjk nie...
tp citer yg sye tls nie, xdelah b'kait mane pon ngan tjuk di atas..
tp ia mngkin b'kait sedikit sbyk...
(ckap mcm ayat keling kan??)
haha..

Niat sye sbnrnye nk tls cite psl subjek feveret sye...

BAHASA ARAB
...(feveret la sgt)..kwang2

ADA APE DGN BAHASA ARAB???

cbe teka??
ape ade pd b arab??
jwpnnye..
mcm2 ada...haha..

*******************************************************************

Bahasa Arab adalah bahasa Al-Quran...
Bahasa p'antaraan dan ...
bhsa yg SUSAH utk sye pljari..
huhu..
itu yg plg pntng...
nape ek??
fakt0r2nye adlh:
1. sye org mlayu..
2. sye x org Arab..
3. sye mmg slalu dpt A B.arab..(dlm mimpi laa)
4. sye x ske tdo dlm kls arab mse kat skolah dlu..(huhu)
5. sye agak bengap dlm arab..
..hoho..

dan byk lagi...

mgkn perkara yg plg pntng adlh kerana...
jeng3x..

..SAYA T'LALU MINAT BAHASA ARAB..
..hehe...^_^..

**************************************************************************

Sbnrnye..
kte nie klo dh mnat mende 2 msti bleh wat nye kan..
Jd sye rse sye kene b'usaha 'UP'kan sket mnat sye pd b arab nie..

so skrang nie kire msh dlm proses la nie..
dlm usaha utk pupuk minat dlm b arab..
yela,, bahasa arab kan bahasa al-Quran..
cmne nk paham n hayati Al-Quran klo arab pon xphm kan??
lgpun..
klo ustzh sndri xphm arab,,
cmne nk ajr ank2 mrid t kan..
btul x???
(betoi2)..tnye jwp sndiri..
huahua..

JADI..
penyelesaian utk kita jdi pandai bahasa arab adlh dengan...
..MEMINATI BAHASA ARAB..

mulai ari nie, kte akn jdikan b arab nie sbgai bahas rasmi n bahasa pengantar..ok??
hoho..

SEB KESIMPULANNYA,
minatlah bahasa arab w/pun anda x mnat sebenornye..
X KNAL MAKA X CINTA..
jd knalkanlah diri anda dgn bahasa arab...
cintailah ia seadanye...

SLMT B'KNALAN BUKU "ملخص"...*_*...

P/S..BAHASA JIWA BANGSA..



maaf ye...nie je yg mampu kuar skrang..^_^..
huhu


1 2 3 GO!!..

x jd mcm nie yew...

ade kaitan ke x tjk ak nie...xtau la..huhu..
ari nie ari senin..
tggl smggu je lg nk pekse..
prsaan...
tkut??b'debor??risau??
..dan byk lgi..
yg pstinye ble la ak nk stdy nie..
hihi...
riso jew lbih tp X stdy2 jgk..
haha..
inilah nseb diri yg pmls..
ble sy nk b'ubah..
skrg!!
huhu..
INSYAALLAH..
nk b'ubah la nie..
ape2 pon..
wish slmt b'juang pd sume rkn2 taulan...
mai kte stdy same2 yea..
smga kjayaan milik b'same..
BITTAUFIQ WANNAJAH..

p/s: dont stress2 stdy..


"Sesungguhnya ALLAH sentiasa b'sama dgn org yg sbr"
So stdy leklok k!!..^_^..

Oct 22, 2010

~JUMAAT~

jeng3...
ari yg ditunggu tlh tibe...
jumaat yg dinanti...
ari utk plg ke kg halamanku..
wait 4 me ya KUANTAN..
smoga slmt smpai dgn jayenye ke umah arini..
ameen...

Oct 20, 2010

~..RumAHKu SyuRGAKu..~

emosi = xstabil
mood = ko!
sbbnye...
SAKIT RINDU
rindu kat umah..
rndu mak, ayah, kakak, adik n abg...
rndu kat SUME..
rndu kat mak cik2 sblh umah + anak2 dyeorg skali..
ayt gatal..(huhu)
xdelah...memain jerr..
tp yg psti sy mmg sgt rinduuuu nk blk umah sye...
smoga ari2 b'lalu ngan cpt...
yg pntng skung nie...
sye rse amat lapow n rindu kat mknn mak sye..
td mase ngah sadis2, saje tgk gmbr2 lame..
tetibe nmpk 1 gmbr nie...
syoknye la klo dpt...cbe teka ape dye???
haaaaa....
inilah dye....
mee sup...
tetibe rse t'ingin je nk mkn...
tp xpelah, t blk umah blh srh mak msk...
ape2 xsbr nk tggu ari jumaat yg bkl m'jlng..
doakan sye slmt blk yew..
huhu....^_^...

p/s: gmbr yg diambil mse umah t'buka raye taon lps kat kuantan...
...mknn ini x sesuai diambil bgi mrka yg sdng b'diet..hrp maklum..^_^..

Oct 19, 2010

.:BerAkHiRNyA sEBuAH AMaLi:.

Berakhirnya sebuah amali??
Cewah...
Btul ke tjk ak nie??..hehe...
xksah la..ape2 jew...
yg pntng kat cni sye nk ckp yg amali sye dh abesss...
sronoknye....^_^...ari nie ari slsa b'samaan dgn 11 zulkaedah 1431H..
tamatlah suda amali sye yg t'akhir iaitu Qiraat...
ALHAMDULILLAH..sumenye b'jln lancar..
rase cam hlng sume baban ble amali dh abes..
x mksdnye bljr 2 m'bebankan tp kirenye rse lega la sbb sume 2 sdh b'akhir..
walau camne pon, exam is just around da corner..
so xgmbra sgt la yew, ciQ Ainie...
x asyik nk enjoy je keje 2..
stdy utk exam lak tau..
xmls2..ingat!!
mcm pepatah arab ade ckp...
من جد وجد و من زرع حصد
ceh ckp arab lak skali skala..haha..
mksdnya kat cni, spe yg b'usaha dye la yg dpt hsil..
(lbh krg la mksdnye 2 kan???)
So, blajaq rjn2 tuk b'jaya dpt foflat yew...
TO ALL MY PREN, GUD LAK 4 EXAM..
BITTAUFIQ WA NAJJAH..
INSYAALLAH...

wassalam.....


p/s: mggu nie sye nk blk umah..ye2..spe2 yg nk join meh la skali...^_^..




Oct 17, 2010

.:JOM:.


JOM SOLAT!!

FIRMAN ALLAH:
"SESUNGGUHNYA SOLAT ITU MENCEGAH DARI PERBUATAN KEJI DAN MUNGKAR"
(SURAH AL-ANKABUT, AYAT 45)

marilah kita sama-sama bertaubat dan mencegah diri kita dari melakukan perkara maksiat. Langkah yang pertama ialah dengan SOLAT YANG KHUSYUK..

SOLATLAH SEPERTI IA ADALAH SOLAT YANG TERAKHIR UNTUK KITA....
SEMOGA APABILA NYAWA KITA DIAMBIL, KITA AKAN BERSAMA DALAM GOLONGAN ORG2 YG B'IMAN....
AMEEN.............

Peringatan utk saye dan semua ...JOM SOLAT...^_^...


...FITRAH YANG MEMBERI FITNAH...

CINTA...
Cintailah aku sepenuh hati
Sesungguhnya aku
Tak ingin kau pergi
Takkan mampu ku hadapi dunia ini

Betapa hidupku takkan pernah sama
Bila kau tinggalkan ku
Tetaplah disini saling memiliki
Selama-lamanya....

Antara bait-bait lirik lagu Ari lasso...
cinta...ia adalah seseuatu yg fitrah..
sume org ade prsaan utk b'cinta dan dicintai..
btul x??
cinta adlh nikmat yg diberi Allah kpd hamba2nya..
spe yg xtrase nk b'cinta @ dicintai 2 adlh org yg xde hati n prsn jew..kan??
(sesape yg terase hrp maaf yew)..huhu..
tp kadang2 org slh gnekan nikmat cinta 2..
cinta yg plg agung ialah pada Allah..
klu kte x cinta pdaNya mcmne kte nk cntakan ciptaanNya??
huhu...fikirkanlah...
org rmai ckp, xknl maka x cinta..
btul gak 2..tp cmne klo kte dh knl cinta bru n cinta lme dlupakan...
mnsia skrng nie xtau utk m'hargai cinta yg ade d skeliling mreka..
slalu kejar cinta yg sukar utrk dimiliki...
cinta yg b'lainan jns m'jadi keutamaan..
slh ke b'cinta???
klo tnye sye mmg sye jwb x...TAPI..ia perlulah b'landaskan syariah islam..
cinta atas dasar islam dan m'cari redha Allah..
cinta bkn krana nafsu n suke2 jew..
sbb kte hdp kat dunia nie bkn utk suke2 jea..
Allah cipta kte utk m'jadi khalifah d muka bumi..
Maksud firman Allah dalam Al-Quran:
"Tidak aku ciptakan jin dan manusioa melainkan utk b'ibadat kpdku".
ayat nie pon dh jelas menunjukkan tujuan kte ade kat dunia nie..
back 2 da story...
cinta mmg indah tp ia mgkn hanya sementara jika kte t'slh pilih..
jd sbgai kesimpulannya...(dah pnt tulis, hehe)
carilah cinta sejati yang boleh bawa ke syurga hakiki yg abadi...
jgn jdikan fitrah itu b'ubah m'jdi fitnah..
cintailah pencipta kte dan kekasihnya sblm kte m'cintai org yg dciptanya..^_^
CINTA ALLAH DAN RASUL...

JAZAKALLAH...

Oct 16, 2010

TANDA-TANDA KEMATIAN UNTUK ORANG ISLAM

(Surah Al-Baqarah : Ayat 28)

Adapun tanda-tanda kematian mengikut ulamak adalah benar dan wujud .Cuma amalan dan ketakwaan kita sahaja yang akan dapat membezakan kepekaan kita kepada tanda-tanda ini.

Rasulullah SAW diriwayatkan masih mampu memperlihat dan menceritakan kepada keluarga dan sahabat secara lansung akan kesukaran menghadapi sakaratulmaut dari awal hinggalah akhirnya hayat Baginda. Imam Ghazali rahimahullah diriwayatkan memperolehi tanda-tanda ini sehinggakan beliau mampu menyediakan dirinya untuk menghadapi sakaratulmaut secara sendirian. Beliau menyediakan dirinya dengan segala persiapan termasuk mandinya, wuduknya serta kafannya sekali cuma ketika sampai bahagian tubuh dan kepala sahaja beliau telah memanggil abangnya iaitu Imam Ahmad Ibnu Hambal untuk menyambung tugas tersebut. Beliau wafat ketika Imam Ahmad bersedia untuk mengkafankan bahagian mukanya.

Adapun riwayat -riwayat ini memperlihatkan kepada kita sesungguhnya Allah SWT tidak pernah berlaku zalim kepada hambanya. Tanda-tanda yang diberikan adalah untuk menjadikan kita umat Islam supaya dapat bertaubat dan bersedia dalam perjalanan menghadap Allah SWT. Walaubagaimanapun semua tanda-tanda ini akan berlaku kepada orang-orang Islam sahaja manakala orang-orang kafir iaitu orang yang menyekutukan Allah nyawa mereka ini akan terus di rentap tanpa sebarang peringatan sesuai dengan kekufuran mereka kepada Allah SWT.

Adapun tanda-tanda ini terbahagi kepada beberapa keadaan :

Tanda 100 hari sebelum hari mati.

Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya.

Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja.

Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.

Contohnya seperti daging lembu yang baru disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini.

Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian , tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat.

Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

Tanda 40 hari sebelum hari mati

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT.

Maka malaikatmaut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa.

Akan terjadi malaikatmaut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika.

Adapun malaikatmaut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

Tanda 7 hari

Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

Tanda 3 hari

Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri.

Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti.

Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi.

Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masukke dalam.

Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

Tanda 1 hari

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

Tanda Akhir

Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum.

Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

PENUTUP

Sesungguhnya marilah kita bertaqwa dan berdoa kepada Allah SWT semoga kita adalah di antara orang-orang yang yang dipilih oleh Allah yang akan diberi kesedaran untuk peka terhadap tanda-tanda mati ini semoga kita dapat membuat persiapan terakhir dalam usaha memohon keampunan samada dari Allah SWT mahupun dari manusia sendiri dari segala dosa dan urusan hutang piutang kita.

Walaubagaimanapun sesuai dengan sifat Allah SWT yang Maha Berkuasa lagi Maha Pemurah lagi maha mengasihani maka diriwatkan bahawa tarikh Mati seseorang manusia itu masih boleh diubah dengan amalan doa iaitu samada doa dari kita sendiri ataupun doa dari orang lain.

Namun ianya adalah ketentuan Allah SWT semata-mata. Oleh itu marilah kita bersama-sama berusaha dan berdoa semoga kita diberi hidayah dan petunjuk oleh Allah SWT serta kelapangan masa dan kesihatan tubuh badan dan juga fikiran dalam usaha kita untuk mencari keredhaan Allah SWT samada di dunia mahupun akhirat. Apa yang baik dan benar itu datangnya dari Allah SWT dan apa yang salah dan silap itu adalah dari kelemahan manusia itu sendiri.

Kubur Setiap Hari Menyeru Manusia Sebanyak 5 Kali

1. Aku rumah yang terpencil, maka akan senang dgn selalu membaca Al-Quran.

2. Aku rumah yg gelap, maka terangilah aku dgn selalu sembahyang malam.

3. Aku rumah penuh tanah dan debu, bawalah amal soleh yg menjadi hamparan.

4. Aku rumah ular berbisa, maka bawalah amalan Bismillah sebagai penawar.

5. Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nankir, maka banyaklah bacaan "Laa illallah, Muhammadur Rasulullah" supaya kamu dapat jawapan kepadanya.

Oct 10, 2010

Nota CiNta


Andainya dapat kumenulis
Nota-nota cinta buat diri Nya
Inginku titipkan bersama
Semua kuntuman bunga yang indah berseri

Kusembur haruman mewangi
Bersama kata-kata puji
Sedang Dia tahu kasih dan cintanya aku
Menjalin ikatan menuju ke syurga

Cintaku kepada Dia
Rinduku hanya pada Nya
Kasehku balas cinta Nya
Setiaku balas kasih Nya
Kasihku kasih yang setia pada yang punya

Dambaku pada Yang Esa
Pujian hanya buat Nya
Akurku kebesaran Nya
Teragung Maha Suci Nya
Taatku hamba yang hina pada Pencipta

Kiranya aku hilang arah
Jalan hidupku berubah punah
Namun kasih Nya tak pernah akan musnah
Belas rahmat Nnya terus mencurah-curah
Nur hidayah Nya semakin cerah

Lagu: Baysirna
Lirik: Baysirna
Artis: Saujana

Oct 8, 2010

RiNDu NABI MUHAMMAD....

Adakah kita merindui Nabi Muhammad SAW setiap hari seperti baginda merindui umatnya???

Mari kita renungi sebuah kisah yang menunjukkan betapa baginda amat merindui kita; umat akhir zaman.

..................................................

Suasana di majlis pertemuan itu hening sejenak. Semua yang hadir diam membatu. Mereka seperti sedang memikirkan sesuatu. Lebih-lebih lagi Saidina Abu Bakar.

Itulah pertama kali dia mendengar orang yang sangat dikasihi melafazkan pengakuan demikian.

Seulas senyuman yang sedia terukir dibibirnya pun terungkai.

Wajahnya yang tenang berubah warna.

"Apakah maksudmu berkata demikian wahai Rasulullah? Bukankah kami ini saudara-saudaramu? " Saidina Abu Bakar bertanya melepaskan gumpalan teka-teki yang mula menyerabut fikiran.

"Tidak, wahai Abu Bakar. Kamu semua adalah sahabat-sahabatku tetapi bukan saudara-saudaraku (ikhwan)," suara Rasulullah bernada rendah.

"Kami juga ikhwanmu, wahai Rasulullah," kata seorang sahabat yang lain pula.

Rasulullah menggeleng-gelangkan kepalanya perlahan-lahan sambil tersenyum.

Kemudian baginda bersuara, "Saudaraku ialah mereka yang belum pernah melihatku tetapi mereka beriman denganku sebagai Rasulullah dan mereka sangat mencintaiku. Malahan kecintaan mereka kepadaku melebihi cinta mereka kepada anak-anak dan orang tua mereka."

Pada ketika yang lain pula, Rasulullah menceritakan tentang keimanan 'ikhwan' baginda: "Siapakah yang paling ajaib imannya?" tanya Rasulullah.

"Malaikat," jawab sahabat.

"Bagaimana para malaikat tidak beriman kepada Allah sedangkan mereka sentiasa hampir dengan Allah," jelas Rasulullah.

Para sahabat terdiam seketika. Kemudian mereka berkata lagi, "Para nabi."

"Bagaimana para nabi tidak beriman, sedangkan wahyu diturunkan kepada mereka."

"Mungkin kami," celah seorang sahabat.

"Bagaimana kamu tidak beriman sedangkan aku berada ditengah-tengah kau," pintas Rasulullah menyangkal hujah sahabatnya itu.

"Kalau begitu, hanya Allah dan Rasul-Nya sahaja yang lebih mengetahui," jawab seorang sahabat lagi, mengakui kelemahan mereka.

"Kalau kamu ingin tahu siapa mereka? Mereka ialah umatku yang hidup selepasku. Mereka membaca Al Quran dan beriman dengan semua isinya. Berbahagialah orang yang dapat berjumpa dan beriman denganku. Dan tujuh kali lebih berbahagia orang yang beriman denganku tetapi tidak pernah berjumpa denganku," jelas Rasulullah.

"Aku sungguh rindu hendak bertemu dengan mereka," ucap Rasulullah lagi setelah seketika membisu.

Ada berbaur kesayuan pada ucapannya itu.