Dec 30, 2010

~PROUD 2 BE MALAYSIAN~

TAHNIAH!!!

(GAMBAR DICIPLAK DARI EN GOOGLE & TELAH DI EDIT, BESAR PUNYE...WEE~~)

Sekalung ucapan tahniah saye ucapkan kepada pasukan bola sepak kebangsaan yang dah menang menentang Indonesia semalam..walaupun saye bukanlah seorang peminat tegar bola sepak, tapi saye ikot jugelah perkembangan bola sepak nie...Malaysia is the best ok!!Especially penjaga gol dye..Khairul Fahmi...fuhh....sye solute la beliau,walaupon 2 gol dah bolos tp tetap penjaga gol t'hebat abad nie..dah la muke encem, hebat lak tue, mmg cair la bdk2 pompuan nie,wpon dye dah ade awek,kami masih setia menanti..hoho..itulah antara salah satu faktor yang membuat kami xbergerak depan tv...haha...over plak kan tp serius mmg pemain2 Malaysia b'main dgn cemerlang malam tadi..xdilupakan, safee sali, yg menjaringkan gol pembuka semalam sekaligus dpt gelaran top scorer...tahniah2..walaupun Indonesia dapat jaringkan 2 gol lepas tue tapi Malaysia tetap telah ditakdirkan dengan kemenangan 4-2...hoho..tahniah buat harimau malaya..aumm...tak lupe pada jurulatihnya,K Rajagopal & juge kepada kita semua warga Malaysia...yeye..menang2..



MALAYSIA BOLEH!!!


NOTA KAKI:
~ mungkin lebih manis & elok jika suatu hari nanti pakaian sukan ini boleh menutup aurat kan??....(^_^)..

Dec 24, 2010

.:SEMALAM DALAM SEJARAH:.

Semalam mungkin merupakan hari yang bersejarah bagi sebahagian dari manusia di planet bumi nie..huhu..
23 Disember 2010 bersamaan hari khamis adalah hari keluarnya keputusan PMR..Tahniah diucapkan bagi semua yang berjaye dengan cemerlang. Namun bagi yang kurang berjaye jangan putus asa dalam hidup..teruskan berusaha kerana sesungguhnya PMR ini bukanlah penghujung segala cita2..cewah!!cakap macam ahli ahli motivasi plak..huhu..

Tahniah jugak buat my one and only adik yang tersayang, yang dapat result PMR semalam...Alhamdulillah...with flying colour la jugak wpon xdpt lawan result akak dye nie..haha (ayat angkuh)...memain jew....hoho...Oleh itu, kerana resultnye yang cemerlang, kakak saye yang tersayang tu pon belanja la dye makan pizza ngan big apple kat ecm...habislah diet2 mereka terkorban dek kerana pizza chess yang baru tue dan donut2 yang sedap tue..haha..tahniah kepada mereka dan juge saye..hehe..^_^..lepas tue g la shoping + cuci mata sket...boleh tahan jugak la sale..banyak woo~...duit pon banyak la jugak keluar woo, tapi bukan duit saye pon jadi xkesahla...hehe..setelah penat kami pon balik ke rumah yang terchenta..

Tapi,  MALANG TIDAK BERBAU..jeng2..tetibe balik umah, selepas duduk selama lebih kurang sejam dua, blackout la pulak..xtau la nape..suasana malam itu sangat gelap gelita dan sunyi sepi..sangat menakutkan..Oleh itu, ayah saye pon dengan kuasa yang ada telah mengajak kami keluar ke Giant pulak..Dan ia disokong oleh emak saye...Giant dipilih sebagai destinasi kerana ia adalah pasaraya yang ada segalanye..mungkin..kami pon b'siaplah dengan segera dalam kegelapan malam..saye pon ambek jea baju tshirt yang tergantung dalam almari dan tudung arini yang xyah gosok 2..senang & simple..yang pentibg sopan dan menutup aurat..betul x murid2?..Betul ustajah!!pandai anak2 murid ustajah semua...baguih2..(sedang membayangkan suasana dalam kelas saye nanti..hehe)..

Apabila sampai, emak, kakak dan adik diberi penghormatan untuk turun dulu...ayah saye tunggu dalam kete jea..malas nk jalan sebab tue perot pon dah makin naik..haha..sori bah..anakmu ini cuma bercanda, tiada niat untuk kuang ajar..seyes..hehe..setelah itu saye pon turun dengan penoh keyakinan dan semangat yang hilang..eh2 silap..semangat yang berkobar-kobar..

Dalam perjalanan menuju kepada angah (panggilan untuk kakak tersayang), banyak mata yang memandang ke arahku..oit!!orang nie nak ngorat ke pandang2..geram betoi la..dah la sambil pandang tue dye boleh plak sengih2 macam kerang busuk..geram betoll!!Tapi saye abaikan jew semua tue..ia mungkin hanya perasaan yang hadir seketika..biarkan...Dan saye pon menyambung perjalanan kaki saye dengang semangat yang sama sebelom tadi untuk berjalan seiringan dengan angah yang telah jauh di hadapan..dalam hati b'kata2,"angah nie jalan macam nak lumba lari,laju tol". Bile dah sampai kat angah, tetibe die  ngan adik terchenta gelak plak.."ko ni ngape gelak2 nie? ",aku menyoalnye serius seperti polis..angah pon berkata dengan suara yang b'campor dengan gelak yang masih berbaki menunjukkan jarinya kearahku...."Aku nampak badut.."hahaha.....

ASTAGFIRULLAHALAZIM......
malunye............nape la xprsan tadi..malu semalu malunya nie......
rupe2nye saye pakai pakain yang sangat cantek kombinasi kalernye..warna apekah itu..jeng3...
baju tshrt ijau labuh + tudung purple +seluar jeans biru...cantek woo...macam pelangi b'jalan jew rase..haha
patut la rase macam ramai je mata2 yang memandang...saye pon b'jalan pulang ke kereta dengan wajah yang COOL seorang diri setelah digelakkan oleh adik & kakakku...ceitt!!kuar asam betol..xtau la macam mane...malu gile...dah la ramai orang mase 2...haha..pas2 sye xkuar2 dah kete...teman pak cik Alyasak dalam kete sambil dengar lagu2 radio klasik..dan akhirnya t'tido dalam kete sebab lagu yang sangat merdu~...hoho..

Lepas tue, pagi tadi nmpk baju  ijau smlm 2.. asyik gelak je keje....haha...xmampu untuk ditanggung gelak ini...naseb baek xjumpe dengan orang yang knal klo x buat malu jew...hoho..btw, seronok gak kadang2 klo pkai bju pkaian mcm 2...rase diri nie glamor..rasa selalu diperhatikan..perasan betol la minah nie kan..hehe..

Kesimpulannya, pakaian seseorang tue penting jugak sebab kebiasaannya seseorang itu akan dikenali dengan penampilannya tidak kira baik ataupon buruk..kalo buruk lagi la org2 nie suke b'cakap kan??..


Dec 17, 2010

BETUL KE BERPAKAIAN ITU HAK PERIBADI??

Ertinya: "Wahai Nabi! Katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan wanita2 mukmin: Hendaklah mereka menghulurkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka. Yang demikian itu lebih baik, supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, kerana itu mereka tidak diganggu. Dan Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." 

(SURAH AL-AHZAB, AYAT 59)

Ayat di atas telah jelas menerangkan kepada kita mengenai aurat perempuan yang sering kita perkatakan. Aurat ini bukanlah satu isu yang rumit tetapi ia menjadi rumit oleh kerana keadaan dan persekitaran yang merumitkan. *pening*...maksudnya yang ringkas adalah aurat menjadi rumit dek kerana manusia2 yang rumit itu telah merumitkan suasana...*lagi pening*..~_*..haha..xpe2 anda akan faham dengan penjelasan seterusnya...

Berbalik kepada tajuk yang tercatit di atas, BETUL KE BERPAKAIAN ITU HAK PERIBADI ?? masing2 sile jawab dlm hati je yea =).. "suke ati akulah nk pkai mcm mane pon. Badan aku hak aku.."...ayat yang sering didengar tp ia akan lebih sedap apabila seseorang itu menambah dengan "kubur lain2 jd xyah la nk nyebok jage tepi kain org yew"..

Kubur memang lain2 tp org yg b'cakap tu xsedar ke yg cara dia b'pakaian tu boleh menyebabkan kita same2 boleh diheret ke NERAKA...NAUZUBILLAH...

Di dalam islam hak berpakaian bukanlah hak milik mutlak untuk kita semua. Sebagai seorang hamba yang hina dan hanya menumpang di muka bumi Allah nie, kita perlulah memahami dan sedar hidup ini terikat dengan pelbagai jenis hak antara satu sama lain. Contohnya, di sekolah, guru2 dan murid2 masing2 mempunyai hak yang tersendiri. Hak itu telah termaktub dalam buku disiplin sekolah masing2 dan ianya wajib dipatuhi...Tapi bukan semua orang patuh pon kan??sebab tulah banyak masalah disiplin berlaku kat sekolah..itu baru undang2 yang digubal oleh manusia..macam mane pulak dengan undang2 yang ALLAH gubal ?? 

Kita sering bercakap tentang hak kita sebagai tuan punye badan tp pernahkah kite terfikir tentang hak ALLAH SWT yg m'cipta kita??pernah??Alhamdulillah bagi mereka yang pernah..tp bagi mereka yang xpernah fikir masih belom terlambat utk kita same2 b'fikir dan bertaubat..

Terdapat beberapa hak yang telah digariskan dalam islam. HAK ALLAH adalah yang paling utama dalam hidup ini. Sama ada kita suka ataupun tidak ia perlu dan wajib untuk dipatuhi. Hak kedua yang wajib dipatuhi adalah HAK NABI MUHAMMAD SAW. Antara Hak Nabi SAW ialah berselawat ke atas baginda apabila mendengar nabi baginda disebut. Setelah itu ialah HAK PEMERINTAH YANG ADIL. Hak mereka ialah dengan mentaati mereka selagi mana tidak membawa kepada kebinasaan dan tidak bercanggah dengan agama. Hak yang terakhir ialah HAK ORANG RAMAI. Antaranya ialah hak jiran tetangga, hak rakan , saudara dll. Islam juga memberi hak tubuh badan tetapi adakah ia juga memberi hak kebebasan berpakaian walaupun tidak menutup aurat dengan sesuka hati?

Jawapannya ialah TIDAK! Islam memberi kebebasan kepada umatnya dalam berpakaian tetapi masih terikat dengan hak dan ketetapan daripada ALLAH dan RASULULLAH. Pakailah apa sahaja asalkan ia menutupi leseluruhan badan kecuali muka dan tapak tangan. Ia mungkin suatu perkara yang sukar bagi seseorang kerana ketidakbiasaan seseorang itu. Bak kata pepatah, alah bisa tegal biasa. 

Oleh itu sebagai kesimpulannya, tutuplah aurat kita kerana Allah dan ikhlaskan hati dalam melakukan ibadah.


Dec 12, 2010

BULAN DIET SERUMAH

Entri kli nie berkisar mengenai 1 event bru yg sdg b'langsung kat rumah pak cik alyasak..
Bulan diet serumah...huhu


Pada awal mggu lalu tlh dirasmikan bulan diet serumah..kempen ini diadakan sempena menyahut seruan kementerian kesihatan malaysia utk mengamalkan gaya hidup sihat...Event ini akn b'langsung selama lbh kurang sebulan sehinggalah ia berjaya m'capai matlamat yg tlh ditetapkan..
Program ini diilhamkn oleh kami adek beradek iaitu t'diri dr penyumbang utama angah, Nurul Ain Alyasak dan saya sndiri stlh m'dapati penimbang yg berada di giant itu tlh rosak akibat berat kami yg b'lebihan...haha

Program ini tlh m'dpt tajaan dan sokongan yg padu dr Puan Asmah & Encik Alyasak...ia adalah slh 1 program yang menyerupai program The Biggest Loser...selain progran diet, diselitkan juge bbrapa aktviti riadah...Diharap program ini mampu utk m'capai matlamatnya...INSYAALLAH

Oleh itu, kpd sesiape yg b'mnat, anda blhlah m'hubungi sye di talian bebas tol 1300882525 ataupun emelkan kpd program dietserumah.gov.com.my....

MENCEGAH LEBIH BAIK DARI MENGUBATI
"HIDUP SIHAT DENGAN LEMAK BERKURANGAN"


SEKIAN...(^_^)...

Dec 6, 2010

SALAM MAAL HIJRAH

Alhamdulillah, dgn izin Allah kita msih lgi dipnjangkn umur dan dpt mnyambut thn bru hijrah 1432 dlm keadaan yg aman damai...
Smpena thn bru nie, smga kite sume dpt b'ubah ke arah yg lbh baik dan mnggalkan sgla prkara yg krng baik yh tlh kita lakukan..
Smga hijrah pd kali ini dpt mnjdi platform utk kte b'ubah m'jdi yg lbh baek lgi...
............................................... ..............................................
"Semalam yg tlh b'lalu jgnlah disesali..
Hari ini bila ia datang, jangan biarkan ia berlalu pergi..
Esok kalau ia masih bertandang berusahalah m'jdikannya yg lbh baek"

Sebanyak mana usaha yg kita taburkan, sebanyak itulah ganjaran yg akan diperoleh...
Kesimpulannya, berusahalah utk m'Jdi apa yg kita inginkan & bkn hanya dgn b'azam shja..
Smga sgla impian akan m'jadi kenyataan sprt dlm doa awal thn yg tlh kte bce..

doa-awal-thn0.jpg

Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.

Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.

AMEEN...^_^..






Dec 2, 2010

Oh Yeah - Sentap Hati Mak Nak

assalamualaikum sume..
waktu cuti2 nie mmg boring kan??
xtau nk wat ape..
rutin yg sme je tiap2 arie..
mkn, tdo, tgk tb...
ckp psl tgk tb nie, sy rse ade 1 cite yg mnrk & lawak
sesuai utk dikongsi dgn anda sume..
cite kat astro warna yg b'tjk oh yeah!!
cite lawak yg mmg x krng gusi la ble tgk..
ia sgt sesuai utk sume lapisan masyarakat & blh diaplikasikan dlm khdpn.. ..

slmt menonton!!!^_^


Nov 15, 2010

founDatioN yaNg dAh bErAkhiR...

salam sume....

kabare??..hehe..
smga anda sume chat hndaknya & diberkati slalu...
arini..tnggal 15 November 2010..
ari t'akhir paper sye utk foundation sem 3 nie..
lps nie sye akn msk degree..
huhu...
perasaan sye skrng nie??
sedih+gembira=kompius..
hehe...
xtau la nk ckp ape..
sedih..sbb ble fkr2 blk, taon dpn dh jd tue..
umo dh msk prngkat 20an..huhu..
kene blaja rjn2 plak 2..dh xleh men byk2 sgt..
"mgkn dh tbe ms utk kau b'ubah jd lbh matang ainie", htiku b'bisik serius..
hehe...^_^..
dan tetibe smlm 1 lgi kjdn yg menyayat hati kecilku..
akak2 sem 8 tlh membuat pengakuan t'buka (mcm wat slh jew kan??)..huhu
mreka tlh m'beri ucpn & mintak maap sbb lps nie dyeorg dh xde kat mktb dh..
rse sdh kan??...sob2..mcm nk nangis jew..
wpun sye x baek mne ngan akak2 nie, tp knal la jgk ngan dyeorg kan..
satu aras je pon..ari2 b'tmbung, kongsi blk air, gsk gigi sme2,b'atur tggu tnds, b'bls snyuman.......etc
jd terase la jgk sdkt sbnyak kesedihan 2...
lgi 1, ble sye pndng mrka2 nie, sye rse cam sye tgh tgk akak sye jea..
sebabnye akak sye pon akan menamatkan pljrnnya taon nie..(lbh tpat tlh menamatkan pljarnnye)..so feeling la gak kan..taon dpn xde geng dh nk borak psl mktb..nk tkr2 citer..huhu..
tetibe nti mne tau kan klo akak sye dpt posting kat pdlmn 3 pulak ke..msti lme xjmpe..sedih2..tp doa2lah moga dpt dkat2 jea...dpn umah pon xpe..hahaha..

esk dh nk blk umah...slmt tggl ipis...
sronok dpt cuti tp prsaan xsrnok pon ade gak..
xsronok sbb lesen L kete expired ujung taon nie..waaaaaaaa
mls nk blaja kete..(bkn mls sbnornya tp tkut)..hehe..
tgk la dlu nk smbng ke x lesen 2..klo rjn bleh la smbng kot..
ape2 pon sye nk ucapkan slamat kpd sume...
slmt b'cuti, slamat ari raye aji & slmat di jln raye..hehe..
hati2 memandu @dipandu..
pandu cermat jiwa selamat..ceewahhh..huhu..
smga kite akan b'jmpe lgi taon dpn klo pnjg umo...
INSYAALLAH...

ADIOS...
MAASSALAMAH WA ILALLIQA'...^_^...

p/s: sye ingin mohon maaf atas sgla slh & silap sepanjang sye hdp nie t'utamanye pd bdk2 kls ppismp 3.05..sesungguhnya sgla keshn bknlah dilakukan ats niat utk menyakiti kalian...asif jiddan..





Nov 13, 2010

BISMILLAH...

Alhamdulillah syukur kr hadrat ilahi kerana masih dipinjamkan nyawa utk meneruskan p'juangan..
Stlh b'tungkus lumus m'ulangkaji dan akhirnya sye tlh m'jawab 3 paper dgn sgla ilmu yg ade..fuhh..xtau la mcm mane rslt t..huhu..tawakkal n doa je lah yg t'baek yea..^_^..

Tggl 1 paper je lgi..tp arini rse mcm nk amek angin skjp..jln2 tgk blogku yg dh tlh lme dtingglkn ini..oleh itu sye ingin m'coretkan sstu di lmn ini sblm mnruskn p'juangan utk stdy..waaa

Ari nie sy nk kongsi cerita yg sye bace kat buku iaitu cara t'baik utk memilih calon suami...woo..
Bunyi mcm xsbr je nk kawen kan tp ia sbnrnye skdr 1 p'kongsian yg perlu diketahui oleh sume kaum hawa seb p'sedian t'utamanya kpd yg belom b'kahwin t'msuk sye..hehe..

Rasulullah s.a.w. b'sabda: Seorng wanita dinikahi krn 4 sebab iaitu hartanya, keluarganya, kecantikannya dan agamanya. Maka pilihlah kerana agamanya, jika tidak kamu akan rugi.
(shahih al-bukhari)

Tentu ramai yg tlh mengetahui tntg hadis di atas. Meskipun hadis iniditujukan kpd kaum laki2 tntg bgaimna hndk memilih calon isteri tetapi ia juga boleh digunakan oleh kaum wanita tntng cara memilih calon suami..^_^..

Justeru, berdasarkan hadis ini, kita dapat lihat bahawa agamalah yang m'jadi prioriti dlm pemilihan pasangan. Jadi bgaimana hndk m'ukur agama seseorg itu? Agama bukan sekadar cukup dengan namanya seb seorg islam tetapi ia perlulah dilihat dr semua aspek sperti akhlak dan ibadah. Kita bukanlah tuhan utk menentukan sama ada seseorg itu b'iman ataupun tidak tetapi kita juga dikurniakan oleh tuhan dengan pancaindera yang mgkin dpt m'bantu kita sedikit sebnyak.

Allah juga tlh b'firman dalam surah An-Nur ayat 26,

Perempuan-perempuan yang baik untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik. Sedangkan perempuan-perempuan yang keji untuk laki-laki yang keji dan laki-laki yang keji untuk perempuan-perempuan yang keji".

Oleh itu, dalam rangka kita utk memilih dan mengukur agama bakal suami, seharusnya kita jgn lupa utk m'ukur agama kita sndiri. Di samping menjaga amal ibadah yang wajib sprti solat fardhu, kita haruslah menjaga adab2 seb seorg muslimah dan meningkatkan lagi amalan2 sunat kita. Sentiasalah menjadikan Allah seb tmpat b'lindung dan meminta p'tolongan. Sesungguhnya Allah itu tdk pernah memungkiri janji dan sentiasa menolong hamba2Nya yang meminta dgn hati yang ikhlas.

Oleh itu, sebagai kesimpulannya, kita jgnlah t'lalu m'harapkan sstu yg amat tinggi tnpa menilai diri sndiri t'lbih dahulu. Berdoalah kpd Allah utk m'berikan yg t'baik kpd kita. Sesungguhnya Allah adlh sebaik2 perancang dan Dia Maha Mengetahui apa yg kita tdk ketahui.

Firman ALLAH dalam Al-Quran:

"Boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

(SURAH AL-BAQARAH AYAT 216)

Sekadar utk p'kongsian bersama. Semoga ia dpt meningkatkan lagi amal ibadah kita kpd Allah s.w.t. dan semoga Allah mengurniakan kita dgn psgn yg b'iman..Ameen...^_^...


Oct 30, 2010

..saje2..

cite nie sye jmpe kat fb smlm..mcm sweet jew..so sje nk share

~~ silelah layan~~..^_^..


....KELAKARNYA SUAMI AKU NIH....


Bila aku teringat balik cerita nih..aku mesti tergelak sorang-sorang…

Alkisahnya…aku nih ditakdirkanlah kawin dengan sorang mamat nih..ntah dari mana la datangnya…mak aku yang suruh..dia kata budak nih baik la alim la pandai la..lepas tu terus kami kawin.

Masa first time kawin tu, memang kucar kacir gak arr rumah tangga kami..dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati…

Eiiiii…geramnya aku!!!

Mana taknya,aku basuh baju dia sekali la ngan baju aku..then lepas basuh..nak jadi cerita..ada lah plak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku….haihhh..memang sakit hati…baju baru kot…mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia..kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna..dengan slumber dia kata..

”Lah..awat tak tanya…”

Eiii..geramnya aku!!!

Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pi shopping.Ok,fine..aku ikut jer la…weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pi shopping..sampai aku kalih kalih belakang..HILANG!!..

Aku cari gak dekat dekat area situ kot kot ada tapi memang hampeh…Aku try call, tak angkat..call lagi pon tak angkat..huhh..tension betul!! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta jer..seminit,..lepas tu dua minit,… lepas tu….SEJAM KOT!! Huhh..memang sakit hati betul!! Then bila dia mai dekat kereta, aku tanya, pegi mana? kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab..

“Lah..gi shopping la sayang…owh..ada call ekk?? Alah..lupa nak bagi tau…terlupa bawa hanset..hehe..”

Eiiii..geramnya aku!!!!

Seminggu lepas tuh..dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili api.. ok..fine…aku masak jer…Tapi memang la aku nih tak la pandai masak sangat…tapi bolehlah klu setakat nak makan kan..aku hidang bagi dia makan…Masa first time dia suap kat mulut tuh…Aku bajet dia nak kata apa-apa..Tapi dia diam..Memang tak kata apa-apa pon sampai dia habis makan..Habis makan pon tak kata apa..

Aku pon confius…dia ni no respond..sedap ka tak?? Hmm..klu ikut aku la..orang yang masak ni la kan…aku rasa ok jah lah..tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa..huhhh…..

Esok plak, time aku on the way nak balik dari tempat keje, kereta aku plak wat hal..tak boleh start..panik gak arr aku time tuh..malam dah nih..nak masuk Isyak dah…haihh..time aku balik keje lewat2 lah keta nak wat hal..then, aku call dia…

Yang aku tak boleh tahan tu..dia dengan slumber kata..

“Lah awat la call saya…call la mekanik…ingat call saya keta awak bleh jalan??….”

Eiii…geramnya aku!!!

Tapi…dia mai jugak lepas tuh…ada lah dia check apa ntah kt depan bonet tuh…dan lepas start…terus boleh…hmmm..dalam hati…aku kata,

“bleh la jugak mamat nih nak diharap…mekanik kecil-kecilan, janji free”…

Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pi outstation kat overseas. Dia kata pi kejap jah…2 MINGGU!!..hmm..aku memang no komen lah…dia nak pi buat keja dia…takkan nak kata tak boleh kot…keja arkitek…biasalah…busy la kot…

Tapi..memang agak sakit hati jugak lah..bleh dia lesap macam tu jah..lepas2 naik flight....kot2 la nak call bagitau dah sampai ka..ada kat mana ka…tapi memang hampeh!!..langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ka..tapi memang tak dak…kosong inbox!!

Eiii…geramnya aku!!!

Pagi tuh..aku basuh baju…ok..sekarang aku dah taw dah baju mana yang turun warna…aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh..sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tuh…jeng3..huishh..siap dengan surat lagi..

Suratnya berbunyi begini:

Kehadapan isteriku (cewahhh..),

Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa…jangan marah-marah ek..hehe..Saya bukannya apa…saja tulih surat nih..bosan…tak tau nak buat apa…hihi

Pertama sekali…saya nak bagi tau lah..mungkin awak tak kenal saya..tapi saya kenal jer awak…sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha..eh..awak tak ingat ka anak Pak Mail kawan ayah awak yang mai beraya kat umah awak time tuh??!! …Masa tuh..saya nampak awak dok main masak-masak kat belakang umah…hahaha…memang sangat lucu…saya nampak awak macam 'anak patung'..comel sangat…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Keduanya, sori la pasal hal shopping tuh..memang saja jer saya tak mau bawa hanset time tuh…hihi..takot terkantoi…yer la…saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh…memang tension..susah btul nak cari..memang patut la mahal dan memang patot la awak bengang satu hari…hihi…

Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak…hmm…mesti awak bengang kan sebab saya no respond…huhu…sebab SEDAPPPP SAAANGAT sampai saya jadi tak terkata…Eh,saya makan dalam masa 5 minit ja kot..ikut jam dinding kat umah kita…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Keempatnya…time keta awak rosak…hmm..awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pi kat awak??!! Lepas2 tuh..jenuh saya nak pujuk diorang balik…Tau tak saya langgar smua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak??

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Tapi lepas saya tahu saya kena pi outstation kt overseas..saya lagi seronok…happy glerr..sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja jer tak call awak…hihi…tapi saya ok jah…saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…

“Wow,look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!! “

Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)

Last but not least…awak..awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…

P/S: Try tengok sama x dengan baju awak yang rosak ari tu “bungkusan” nih…hihi

Love,

Suamimu

Oct 28, 2010

..::pENiiNGGg??!!??!::...X jAdi spRti sAye...


ARRGGHHHHHH…...........................
Penatnye stdy ari nie…
Nape perlu bljr bhsa asing nie???
Fuh..mcm nk ptus fius dh rse..
Pning tol pale jadinye..
Mcm msk air pon ade gak nie..
(sprti ku b’nafas dlm air…)
Tlg2..sye dh lemas..
Hahaaa..

Xdaye nk stdy bahasa2 asing nie…

BOSAAAANNNNNNN…

***********************************************************

Td dh pulon stdy tp last2 jwb quiz kat tnet…
Byk gak slhnye..

Apekah dosaku???
Nape rse cam bengap sket mlm nie..(mlm nie je ke??)
Huahaha…kutok diri sndri plak..
Ish3..ape la nk jd ngan bdk nie…

Xpela…Stdy lgi ye ciQ Ainie…
Usaha tngga kjayaan…
Tp skrng org xgne tgga dh kan??
Kte nek lif jew…
So xyah la stdy dh..
Ye dok??
Wakaka…
Sudah2..(ape la yg ak merepek byk2 nie…)

Astagfirullah...

okey, Abaikan repekan sye di atas…
Sye nk smbg stdy nie..

DOAKAN SAYE B’JAYE YEW..
EXAM DUNIA + AKHIRAT
.......^_^.........

Chow..
Salam….…
Tata, titi,,tutu….

..::RENUNGAN::...


"JANGANLAH SALAH SEORANG ANTARA KAMU MENGHARAPKAN KEMATIAN, JIKA DIA ORG YG B'BUAT BAIK MAKA MUNGKIN SAHAJA KEBAIKANNYA AKAN BERTAMBAH DAN JIKA DIA ORG YG B'BUAT BURUK, MUNGKIN SAHAJA DIA AKAN MEMOHON KEAMPUNAN."

(HADIS RIWAYAT AL-BUKHARI)

SEKADAR UTK RENUNGAN B'SAME...^_^...

P/S: SLMT STDY KPD SUME YG NK EXAM..DLM KITE STDY JGN LUPE KPD PENCIPTA KITA YG ESA..^_^..

Oct 27, 2010

..TENANGKAN HATIKU..^_^..



Pg rabu yg indah...
ingin ak coretkn sstu sblm m'ikuti rutin harianku..
seb seorg pljr yg bkl m'hdapi pekse..

skrg pkol 7.20 pagi....
sdg b'siap utk ke kls...
romate2ku msh lg tdo...zzzZZz...
kte mrka,"kls kteorg org gne utk exam, xtau la ad kls ke x arinie"
So sebaik m'habiskn kata2 itu, mrka mmutuskan utk menyambung tdo mrka..
biarkan mreka..
smga anda b'dua lena dlm mimpi nan indah wahai romate2ku...

bkn ini yg ingin ak ceritakan sbnrnye...
ak ingin meluahkan rase hatiku pd pgi ini..
pg yg sungguh hening, tenang, nyaman dan damai...
tetapi mengapakah hatiku tdk sedamai pg ini....
entahlah...
timbul p'soalan yg sukar utk ak sndri m'cari jwpnnya...

prsaan yg terasa m'cengkam jiwa...
ak sndri x mengerti akan maksudnya..
ia sprti trasa di awang awangan..
m'cri sstu utk b'paut..
bagai layang2 yg t'putus talinya...
xtau mne arah tujuan...
sdg t'cari2 sstu yg hilang...

mgkn ak memerlukan sstu...
utk kmbali ke pngkal jln...
m'cari jln pulang..
prlu lbh mendekatkn diri..
dgn Pencipta yg Esa...

smoga apa yg ingin ku cari
utk menemui redha ilahi..
akan aku temui...

smoga engkau m'beri ak kekuatan
Ya Allah...
Ameen...




Oct 25, 2010

.::JIKA INGIN DIMINATI, ANDA PERLU UTK MEMINATI::.

TJUK KITA KALI NIE..
??

.::JIKA INGIN DIMINATI, ANDA PERLU UTK MEMINATI::.

HAHA.. sbnrnye sye ske tjk nie...
tp citer yg sye tls nie, xdelah b'kait mane pon ngan tjuk di atas..
tp ia mngkin b'kait sedikit sbyk...
(ckap mcm ayat keling kan??)
haha..

Niat sye sbnrnye nk tls cite psl subjek feveret sye...

BAHASA ARAB
...(feveret la sgt)..kwang2

ADA APE DGN BAHASA ARAB???

cbe teka??
ape ade pd b arab??
jwpnnye..
mcm2 ada...haha..

*******************************************************************

Bahasa Arab adalah bahasa Al-Quran...
Bahasa p'antaraan dan ...
bhsa yg SUSAH utk sye pljari..
huhu..
itu yg plg pntng...
nape ek??
fakt0r2nye adlh:
1. sye org mlayu..
2. sye x org Arab..
3. sye mmg slalu dpt A B.arab..(dlm mimpi laa)
4. sye x ske tdo dlm kls arab mse kat skolah dlu..(huhu)
5. sye agak bengap dlm arab..
..hoho..

dan byk lagi...

mgkn perkara yg plg pntng adlh kerana...
jeng3x..

..SAYA T'LALU MINAT BAHASA ARAB..
..hehe...^_^..

**************************************************************************

Sbnrnye..
kte nie klo dh mnat mende 2 msti bleh wat nye kan..
Jd sye rse sye kene b'usaha 'UP'kan sket mnat sye pd b arab nie..

so skrang nie kire msh dlm proses la nie..
dlm usaha utk pupuk minat dlm b arab..
yela,, bahasa arab kan bahasa al-Quran..
cmne nk paham n hayati Al-Quran klo arab pon xphm kan??
lgpun..
klo ustzh sndri xphm arab,,
cmne nk ajr ank2 mrid t kan..
btul x???
(betoi2)..tnye jwp sndiri..
huahua..

JADI..
penyelesaian utk kita jdi pandai bahasa arab adlh dengan...
..MEMINATI BAHASA ARAB..

mulai ari nie, kte akn jdikan b arab nie sbgai bahas rasmi n bahasa pengantar..ok??
hoho..

SEB KESIMPULANNYA,
minatlah bahasa arab w/pun anda x mnat sebenornye..
X KNAL MAKA X CINTA..
jd knalkanlah diri anda dgn bahasa arab...
cintailah ia seadanye...

SLMT B'KNALAN BUKU "ملخص"...*_*...

P/S..BAHASA JIWA BANGSA..



maaf ye...nie je yg mampu kuar skrang..^_^..
huhu


1 2 3 GO!!..

x jd mcm nie yew...

ade kaitan ke x tjk ak nie...xtau la..huhu..
ari nie ari senin..
tggl smggu je lg nk pekse..
prsaan...
tkut??b'debor??risau??
..dan byk lgi..
yg pstinye ble la ak nk stdy nie..
hihi...
riso jew lbih tp X stdy2 jgk..
haha..
inilah nseb diri yg pmls..
ble sy nk b'ubah..
skrg!!
huhu..
INSYAALLAH..
nk b'ubah la nie..
ape2 pon..
wish slmt b'juang pd sume rkn2 taulan...
mai kte stdy same2 yea..
smga kjayaan milik b'same..
BITTAUFIQ WANNAJAH..

p/s: dont stress2 stdy..


"Sesungguhnya ALLAH sentiasa b'sama dgn org yg sbr"
So stdy leklok k!!..^_^..

Oct 22, 2010

~JUMAAT~

jeng3...
ari yg ditunggu tlh tibe...
jumaat yg dinanti...
ari utk plg ke kg halamanku..
wait 4 me ya KUANTAN..
smoga slmt smpai dgn jayenye ke umah arini..
ameen...

Oct 20, 2010

~..RumAHKu SyuRGAKu..~

emosi = xstabil
mood = ko!
sbbnye...
SAKIT RINDU
rindu kat umah..
rndu mak, ayah, kakak, adik n abg...
rndu kat SUME..
rndu kat mak cik2 sblh umah + anak2 dyeorg skali..
ayt gatal..(huhu)
xdelah...memain jerr..
tp yg psti sy mmg sgt rinduuuu nk blk umah sye...
smoga ari2 b'lalu ngan cpt...
yg pntng skung nie...
sye rse amat lapow n rindu kat mknn mak sye..
td mase ngah sadis2, saje tgk gmbr2 lame..
tetibe nmpk 1 gmbr nie...
syoknye la klo dpt...cbe teka ape dye???
haaaaa....
inilah dye....
mee sup...
tetibe rse t'ingin je nk mkn...
tp xpelah, t blk umah blh srh mak msk...
ape2 xsbr nk tggu ari jumaat yg bkl m'jlng..
doakan sye slmt blk yew..
huhu....^_^...

p/s: gmbr yg diambil mse umah t'buka raye taon lps kat kuantan...
...mknn ini x sesuai diambil bgi mrka yg sdng b'diet..hrp maklum..^_^..

Oct 19, 2010

.:BerAkHiRNyA sEBuAH AMaLi:.

Berakhirnya sebuah amali??
Cewah...
Btul ke tjk ak nie??..hehe...
xksah la..ape2 jew...
yg pntng kat cni sye nk ckp yg amali sye dh abesss...
sronoknye....^_^...ari nie ari slsa b'samaan dgn 11 zulkaedah 1431H..
tamatlah suda amali sye yg t'akhir iaitu Qiraat...
ALHAMDULILLAH..sumenye b'jln lancar..
rase cam hlng sume baban ble amali dh abes..
x mksdnye bljr 2 m'bebankan tp kirenye rse lega la sbb sume 2 sdh b'akhir..
walau camne pon, exam is just around da corner..
so xgmbra sgt la yew, ciQ Ainie...
x asyik nk enjoy je keje 2..
stdy utk exam lak tau..
xmls2..ingat!!
mcm pepatah arab ade ckp...
من جد وجد و من زرع حصد
ceh ckp arab lak skali skala..haha..
mksdnya kat cni, spe yg b'usaha dye la yg dpt hsil..
(lbh krg la mksdnye 2 kan???)
So, blajaq rjn2 tuk b'jaya dpt foflat yew...
TO ALL MY PREN, GUD LAK 4 EXAM..
BITTAUFIQ WA NAJJAH..
INSYAALLAH...

wassalam.....


p/s: mggu nie sye nk blk umah..ye2..spe2 yg nk join meh la skali...^_^..




Oct 17, 2010

.:JOM:.


JOM SOLAT!!

FIRMAN ALLAH:
"SESUNGGUHNYA SOLAT ITU MENCEGAH DARI PERBUATAN KEJI DAN MUNGKAR"
(SURAH AL-ANKABUT, AYAT 45)

marilah kita sama-sama bertaubat dan mencegah diri kita dari melakukan perkara maksiat. Langkah yang pertama ialah dengan SOLAT YANG KHUSYUK..

SOLATLAH SEPERTI IA ADALAH SOLAT YANG TERAKHIR UNTUK KITA....
SEMOGA APABILA NYAWA KITA DIAMBIL, KITA AKAN BERSAMA DALAM GOLONGAN ORG2 YG B'IMAN....
AMEEN.............

Peringatan utk saye dan semua ...JOM SOLAT...^_^...


...FITRAH YANG MEMBERI FITNAH...

CINTA...
Cintailah aku sepenuh hati
Sesungguhnya aku
Tak ingin kau pergi
Takkan mampu ku hadapi dunia ini

Betapa hidupku takkan pernah sama
Bila kau tinggalkan ku
Tetaplah disini saling memiliki
Selama-lamanya....

Antara bait-bait lirik lagu Ari lasso...
cinta...ia adalah seseuatu yg fitrah..
sume org ade prsaan utk b'cinta dan dicintai..
btul x??
cinta adlh nikmat yg diberi Allah kpd hamba2nya..
spe yg xtrase nk b'cinta @ dicintai 2 adlh org yg xde hati n prsn jew..kan??
(sesape yg terase hrp maaf yew)..huhu..
tp kadang2 org slh gnekan nikmat cinta 2..
cinta yg plg agung ialah pada Allah..
klu kte x cinta pdaNya mcmne kte nk cntakan ciptaanNya??
huhu...fikirkanlah...
org rmai ckp, xknl maka x cinta..
btul gak 2..tp cmne klo kte dh knl cinta bru n cinta lme dlupakan...
mnsia skrng nie xtau utk m'hargai cinta yg ade d skeliling mreka..
slalu kejar cinta yg sukar utrk dimiliki...
cinta yg b'lainan jns m'jadi keutamaan..
slh ke b'cinta???
klo tnye sye mmg sye jwb x...TAPI..ia perlulah b'landaskan syariah islam..
cinta atas dasar islam dan m'cari redha Allah..
cinta bkn krana nafsu n suke2 jew..
sbb kte hdp kat dunia nie bkn utk suke2 jea..
Allah cipta kte utk m'jadi khalifah d muka bumi..
Maksud firman Allah dalam Al-Quran:
"Tidak aku ciptakan jin dan manusioa melainkan utk b'ibadat kpdku".
ayat nie pon dh jelas menunjukkan tujuan kte ade kat dunia nie..
back 2 da story...
cinta mmg indah tp ia mgkn hanya sementara jika kte t'slh pilih..
jd sbgai kesimpulannya...(dah pnt tulis, hehe)
carilah cinta sejati yang boleh bawa ke syurga hakiki yg abadi...
jgn jdikan fitrah itu b'ubah m'jdi fitnah..
cintailah pencipta kte dan kekasihnya sblm kte m'cintai org yg dciptanya..^_^
CINTA ALLAH DAN RASUL...

JAZAKALLAH...

Oct 16, 2010

TANDA-TANDA KEMATIAN UNTUK ORANG ISLAM

(Surah Al-Baqarah : Ayat 28)

Adapun tanda-tanda kematian mengikut ulamak adalah benar dan wujud .Cuma amalan dan ketakwaan kita sahaja yang akan dapat membezakan kepekaan kita kepada tanda-tanda ini.

Rasulullah SAW diriwayatkan masih mampu memperlihat dan menceritakan kepada keluarga dan sahabat secara lansung akan kesukaran menghadapi sakaratulmaut dari awal hinggalah akhirnya hayat Baginda. Imam Ghazali rahimahullah diriwayatkan memperolehi tanda-tanda ini sehinggakan beliau mampu menyediakan dirinya untuk menghadapi sakaratulmaut secara sendirian. Beliau menyediakan dirinya dengan segala persiapan termasuk mandinya, wuduknya serta kafannya sekali cuma ketika sampai bahagian tubuh dan kepala sahaja beliau telah memanggil abangnya iaitu Imam Ahmad Ibnu Hambal untuk menyambung tugas tersebut. Beliau wafat ketika Imam Ahmad bersedia untuk mengkafankan bahagian mukanya.

Adapun riwayat -riwayat ini memperlihatkan kepada kita sesungguhnya Allah SWT tidak pernah berlaku zalim kepada hambanya. Tanda-tanda yang diberikan adalah untuk menjadikan kita umat Islam supaya dapat bertaubat dan bersedia dalam perjalanan menghadap Allah SWT. Walaubagaimanapun semua tanda-tanda ini akan berlaku kepada orang-orang Islam sahaja manakala orang-orang kafir iaitu orang yang menyekutukan Allah nyawa mereka ini akan terus di rentap tanpa sebarang peringatan sesuai dengan kekufuran mereka kepada Allah SWT.

Adapun tanda-tanda ini terbahagi kepada beberapa keadaan :

Tanda 100 hari sebelum hari mati.

Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya.

Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja.

Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.

Contohnya seperti daging lembu yang baru disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini.

Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian , tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat.

Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

Tanda 40 hari sebelum hari mati

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT.

Maka malaikatmaut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa.

Akan terjadi malaikatmaut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika.

Adapun malaikatmaut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

Tanda 7 hari

Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

Tanda 3 hari

Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri.

Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti.

Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi.

Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masukke dalam.

Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

Tanda 1 hari

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

Tanda Akhir

Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum.

Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

PENUTUP

Sesungguhnya marilah kita bertaqwa dan berdoa kepada Allah SWT semoga kita adalah di antara orang-orang yang yang dipilih oleh Allah yang akan diberi kesedaran untuk peka terhadap tanda-tanda mati ini semoga kita dapat membuat persiapan terakhir dalam usaha memohon keampunan samada dari Allah SWT mahupun dari manusia sendiri dari segala dosa dan urusan hutang piutang kita.

Walaubagaimanapun sesuai dengan sifat Allah SWT yang Maha Berkuasa lagi Maha Pemurah lagi maha mengasihani maka diriwatkan bahawa tarikh Mati seseorang manusia itu masih boleh diubah dengan amalan doa iaitu samada doa dari kita sendiri ataupun doa dari orang lain.

Namun ianya adalah ketentuan Allah SWT semata-mata. Oleh itu marilah kita bersama-sama berusaha dan berdoa semoga kita diberi hidayah dan petunjuk oleh Allah SWT serta kelapangan masa dan kesihatan tubuh badan dan juga fikiran dalam usaha kita untuk mencari keredhaan Allah SWT samada di dunia mahupun akhirat. Apa yang baik dan benar itu datangnya dari Allah SWT dan apa yang salah dan silap itu adalah dari kelemahan manusia itu sendiri.

Kubur Setiap Hari Menyeru Manusia Sebanyak 5 Kali

1. Aku rumah yang terpencil, maka akan senang dgn selalu membaca Al-Quran.

2. Aku rumah yg gelap, maka terangilah aku dgn selalu sembahyang malam.

3. Aku rumah penuh tanah dan debu, bawalah amal soleh yg menjadi hamparan.

4. Aku rumah ular berbisa, maka bawalah amalan Bismillah sebagai penawar.

5. Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nankir, maka banyaklah bacaan "Laa illallah, Muhammadur Rasulullah" supaya kamu dapat jawapan kepadanya.